Najczęściej nazwę tego napoju spotykamy w amerykańskich filmach fabularnych. A czym tak dokładnie jest poncz i jak go przygotować? Są różne rodzaje tego trunku, możemy zrobić poncz alkoholowy lub bezalkoholowy i w każdej formie jest to bardzo smaczny drink idealny na imprezę. Poncz zazwyczaj podajemy w dużej misie lub wazie czy dzbanku, aby każdy mógł we własnym zakresie nalewać sobie do szklaneczki. Tak więc już zdradzamy tajniki przygotowania i składniki potrzebne do przygotowania ponczu.
Spis treści:
Co to jest poncz? Składniki ponczu
Sam ten napój pochodzi z Indii, chociaż teraz najbardziej popularny jest w Hiszpanii, Włoszech czy Francji. Ten napój podaje się w dużej wazie, tak jak wspomnieliśmy wyżej, jest mieszanką wielu różnych składników. W swojej pierwotnej wersji była to alkoholowa mieszanka o bardzo aromatycznym, korzennym smaku. W Azji mieszano Rum, dokładnie Arak, czyli rum o smaku anyżowym o wysokiej zawartości alkoholu. Do tego dodawano herbatę, cukier, cytrynę, dodatkowy owoc oraz wino z przyprawami korzennymi.
Sprawdź: Co to jest Rum i z czym się go pije?
Poncz, dzięki swojemu korzennemu smakowi to świetny pomysł na świąteczne imprezy, czy Sylwester. Dodatkowo ten napój może być podawany na gorąco. Dla ciekawego efektu często podpalano napój przy zgaszonym świetle.
Dziś poncz podaje się w różnych kompozycjach, nie tylko z rumem ale również z wódką czy szampanem. Jest wiele przepisów na ten napój, a także możesz zrobić bezalkoholowy poncz i podać go zmrożony w upalny letni dzień.
Przepis na poncz – zobacz jak przygotować!
Poncz przygotowujemy z soków owocowych, aromatycznych owoców, takich jak cytrusy, arbuz czy sezonowe owoce: maliny, truskawki, porzeczki lub brzoskwinie. Możemy wykorzystać do tego herbatę, tak jak w tradycyjnym przepisie i ulubiony alkohol.
Poncz z wódką – sposób przygotowania
- Wódka – 200 ml,
- Martini owocowe – 300 ml,
- Szampan – 500 ml,
- Syrop cukrowy – 100 ml,
- Pomarańcze – 2 szt,
- Truskawki lub inne sezonowe owoce – ok. 10 szt,
- kostki lodu
Do dużej wazy wrzucamy lód, kroimy owoce, pomarańcze w plasterki. Następnie wlewamy wszystkie składniki do wazy i delikatnie mieszamy.
Jeżeli nie lubisz Wermutu możesz skorzystać z innego przepisu na poncz z wódką. Można wykorzystać do tego inne owoce, np. winogrono i słodkie białe wino.
- Wódka – 200 ml,
- Wino słodkie białe – 750 ml,
- winogrono kolorowe – według uznania,
- melon – według uznania,
- sok ze świeżych pomarańczy – z około 2 szt.
Najlepiej dzień wcześniej pokroić melona w kosteczkę, ułożyć na pergaminie kawałki w odległości i zamrozić. Również zamrażamy owoce winogron, dla lepszego efektu wybierz różnokolorowe owoce. W dniu imprezy do dużej wazy wrzucamy zamrożone owoce, a następnie wlewamy składniki i mieszamy. Jeżeli po spróbowaniu poncz będzie trochę kwaśny możesz dosłodzić go cukrem pudrem.
Owocowy poncz z Rumem
Najwięcej przepisów na poncz znajdziemy z dodatkiem Rumu i soków owocowych. Rum jest słodkim alkoholem, który idealnie pasuje do owocowych smaków. Można połączyć go z każdym owocem i będzie dobrze się komponował.
- Rum – 100 ml,
- czerwone wino wytrawne – 750 ml,
- syrop cukrowy lub cukier biały – 50 ml/ 10 dag
- sok ze świeżych pomarańczy – z około 2 szt.
- pomarańcze – 4 szt.
- ananas z puszki – ok. 4 plastry
- sok z ananasa – 100 ml.
Owoce pokroić w cieniutkie plasterki i wrzucić do wazy. Wszystkie płynne składniki wlać do garnka, następnie zacząć podgrzewać. Ciepłą mieszankę przelać do wazy z owocami. Poncz podawać ciepły.
A tu kolejny przepis na alkoholowy poncz z rumem:
- Rum – 100 ml,
- szampan – 200 ml,
- Herbata czarna – 250 ml,
- cukier brązowy – ok. 2-3 łyżki
- woda gazowana – 500 ml,
- sok z żurawiny – 200 ml,
- cytryny – 2-3 szt.
- pomarańcze – 2-3 szt.
Cytrusy kroimy w plasterki i wrzucamy do dużego naczynia, wszystkie składniki dolewamy i delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy taki poncz w letnie, gorące dni można dorzucić kostki lodu, ewentualnie dobrze zmrozić składniki.
Poncz bezalkoholowy – zrób świąteczny poncz na Wigilię lub Sylwestra
Najczęściej pijemy poncz właśnie w zimie, kiedy możemy go podgrzać, a zapach przypraw – goździków i cynamonu dokładnie oddaje klimat świąt Bożego Narodzenia.
- woda – 1,5 szklanki
- sok jabłkowy – 1,5 szklanki
- cytryna – 1/4 szt,
- sok z cytryny – łyżeczka,
- cukier – 4 łyżeczki
- cynamon – 1 laska,
- goździki – 30 g,
- sok z winogronowy – 150 ml,
- plastry pomarańczy.
Wodę, cytrynę, sok oraz przyprawy i cukier należy podgrzać na małym ogniu, następnie przecedzić całość. Do wywaru dodać pozostałe składniki i znów delikatnie podgrzać. Podajemy ciepły.
Tak naprawdę poncz możesz zrobić z wielu składników. Wystarczy łączyć owocowe smaki. Do ponczu możesz dodać wino, rum, prosecco, szampan, wermut, wódkę itp. Dodaj owoce i lekkie soki owocowe i ciesz się świetnym smakiem ponczu.