Bloody Mary drink przepis

Bloody Mary – Krwawa Mary


Bardzo popularny drink, który jest znany prawdopodobnie na całym świecie. Tego drinku używa się raczej na drugi dzień, aby wyleczyć kaca, ale to tylko jeden ze sposobów jak pozbyć się kaca. Jednak, jeżeli komuś smakuje ten drink to bez problemu można raczyć się nim również na imprezach, wieczorami. Krwawa Mary to drink, który ma kilka historii o powstaniu. Mówi się, że jego początek sięga do 1921 roku, do Nowego Yorku. W podstawowej wersji ten koktajl łączył w sobie tylko wódkę oraz sok pomidorowy, pół na pół. Następnie kilku barmanów dodało odpowiednie przyprawy, które wzbogacają aktualny drink. Będziemy potrzebować oczywiście soku pomidorowego, wódki, soli, pieprzu i kilka innych przypraw. Ten drink podajemy w wysokim kieliszku lub szklance a jako dodatek możemy dołączyć laskę selera naciowego.

Składniki:

  • wódka – 50 ml,
  • sok pomidorowy – 100 ml,
  • sok z cytryny – 15 ml,
  • sos Worcestershire- kilka kropel,
  • Tabasco – kilka kropel,
  • sól – szczypta,
  • pieprz – szczypta,
  • sól selerowa – szczypta (opcjonalnie)
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy wódkę, następnie sok pomidorowy i dodajemy pozostałe składniki, przyprawy. Długą łyżką delikatnie mieszamy całość i dodatkowo możemy dodać laskę selera naciowego.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *