Syrop cukrowy to bez wątpienia jeden z ważniejszych i najczęściej stosowanych składników przy tworzeniu wielu drinków. Na pewno jest obowiązkowym produktem w każdym barze czy pubie serwującym drinki. Syrop cukrowy bez trudu możemy przygotować w domu, całość nie zajmie nam dłużej niż kilka chwil. Poniżej znajdziesz przepis i instrukcje jak przygotować syrop cukrowy.
Spis treści:
Jak zrobić syrop cukrowy?
Syrop cukrowy jest mieszaniną wody, cukru oraz małej ilości soku z cytryny. Proporcje cukru i wody to zawsze 1:1. Dobrze przygotowany i zamknięty w butelce, możemy przechowywać przez kilka tygodni. Najpopularniejsze drinki z wykorzystaniem syropu cukrowego to Luxury Mojito, Daiquiri oraz Long Island Iced Tea. Syrop cukrowy nadaje się także świetnie do słodzenia herbaty oraz kawy.
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklana cukru
- sok z cytryny (kilka kropli lub 1-2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Wlewamy szklankę wody go garnka i zagotowujemy. Następnie wsypujemy szklankę cukru i ponownie zagotowujemy naszą mieszaninę. Mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Następnie całą mieszaninie przelewy do butelki i szczelnie zamykamy. Pamiętaj, aby po wystudzeniu syropu cukrowego przechowywać go w lodówce.