Jak serwować whisky, aby wydobyć jej pełen aromat?

Jak serwować whisky, aby wydobyć jej pełen aromat?


Serwowanie whisky to prawdziwa sztuka, od której w dużej mierze zależy smak i aromat drinka, a także ogólne doświadczenia związane z próbowaniem trunku. W jaki sposób zaserwować whisky, żeby wydobyć jej najlepszy aromat?

W jakim szkle podawać whisky?

Zacznijmy od szkła, w którym whisky smakuje najlepiej. Generalnie możemy stwierdzić, że do podawania tego trunku najlepiej sprawdzi się szkło typu tumbler, rocks glass i old fashioned. Kształt nie jest tutaj tak istotny, jednak ważne, by ścianki szklanki były relatywnie niskie a denko naczynia odpowiednio grube. 

Dlaczego? W takim szkle łatwo nam będzie trzymać trunek w ręce, a odpowiednio grube szkło zabezpieczy przed nadmiernym ogrzewaniem whisky. Podając whisky, wystrzegajmy się wąskich szklanek. Alkohol najlepiej smakuje i zapewnia optymalny aromat właśnie wtedy, gdy ma duży kontakt z powietrzem. Czy szukając idealnej szklanki do whisky powinniśmy rozważyć zakup tych stworzonych z kryształu? Naturalnie takie szklanki będą droższe niż tradycyjne szklane, jednak zagwarantują większą odporność i dodatkowy aspekt estetyczny. 

Temperatura podawania whisky

Pozostaje kwestia bezpośredniego podania – w jakiej temperaturze whisky będzie smakować najlepiej? Tutaj wiele osób popełnia podstawowy błąd polegający na trzymaniu butelki ulubionego trunku w lodówce lub, co gorsza w zamrażalniku. To przyzwyczajenie, które przechodząc z pokolenia na pokolenie, kojarzymy z piciem innych wysokoprocentowych trunków. 

A zatem, jaka temperatura jest najlepsza do podawania whisky? Bez wątpienia alkohol ten smakuje najlepiej i wydaje najlepszy aromat w temperaturze pokojowej, czyli 20-22 st. C. A co z lodem? Wprawdzie dodatek w postaci lodu schłodzi drinka, ale także go rozwodni i zmniejszy charakterystyczny aromat, jednak dla osób, które nie lubią ostrego smaku alkoholu, będzie to sposób na delektowanie się drinkiem. Podsumowując, pijmy whisky dokładnie tak, jak preferujemy, mając jednak w pamięci, że być może spróbowanie whisky w temperaturze pokojowej zapewnia dodatkowe walory smakowe. Jeśli zależy Ci na schłodzeniu whisky, ale nie chcesz jednocześnie rozwodnić drinka, odwiedź sklep z whisky i znajdź idealne kamienie do drinków, imitujące kostki lodu. 

Jakie dodatki do whisky? 

Czy istnieją sprawdzone dodatki do whisky, które zapewnią jeszcze lepsze doświadczenia z próbowania naszego ulubionego trunku? Zacznijmy od najbardziej kontrowersyjnej kwestii, jaką jest whisky z colą. Tutaj zdań jest tyle, co miłośników trunku. I znowu powrócimy do ponadczasowej prawdy, zgodnie z którą każdy z nas powinien smakować whisky w taki sposób, jaki lubi najbardziej. Warto tylko rozważyć wybór odpowiedniego rodzaju whisky. Z colą, jak również innymi napojami najlepiej smakuje whisky typu blended.

Jeśli jednak wolimy spróbować czegoś nowego, whisky warto połączyć z sokiem, lub spróbować jednego z popularnych drinków – Whisky Sour, Old Fashioned lub Whisky Smash.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *