13 sierpnia 2022
Pierwsze trunki na bazie likieru mają swój początek we Włoszech. Likier (liquer) to napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 23-45%. Trunek ten cechuje się słodkim smakiem, najczęściej z wykorzystaniem owoców. Jak większość alkoholi początkowo likier był stosowany jako lek. Początkowo trunek posiadał bardzo nieprzyjemny zapach oraz gorzki smak, tak rozpoczęło się dosładzanie likierów. Głównym składnikiem w celu poprawienia smaku było wykorzystywanie miodu oraz słodkiego wina, całą kompozycję wzbogacano różnego rodzajami olejkami oraz ziołami. Likiery możemy podzielić na kategorie surowców, z których zostały przygotowane. Obecnie wiele popularnych przepisów posiada w swoim składzie likier, wielu barmanów nie wyobraża sobie przyrządzania drinków bez likieru. Zobacz sprawdzone i najlepsze przepisy na drinki z likierem.
Shot B52 uznawany jest jak bardzo ciekawy drink, bo po pierwsze jest kolorowy i wielowarstwowy a dodatkowo barmani przygotowują go w podpalanej wersji. Ten drink…
Małpi Mózg – to rodzaj shota, który wygląda bardzo ciekawie w kieliszku. Nazwa wzięła się właśnie od wyglądu tego drinka. Jest to shot warstwowy, czyli…