Drink Mai Tai to bardzo egzotyczny koktajl znany na całym świecie. Spotkać go można na większości barowych kart. Ma mocno ananasowy smak połączony z migdałowym aromatem. Drink ten nie jest często przygotowywany na domowych imprezach, gdyż potrzebne są różnego rodzaju alkohole. Nie zawsze jesteśmy w posiadaniu takich produktów, ale czasem warto wybrać się do sklepu i wykonać ten drink z Pacyfiku. Jest to idealna opcja na gorące, letnie imprezy. Drink przygotowywany jest z dwóch rodzajów rumu, likierów – pomarańczowego i migdałowego. Aby koktajl nie był bardzo słodki, dokładamy sok ze świeżej limonki i dużą ilość lodu. Ze względu na to, że jest to drink tropikalny, do dekoracji wybieramy oczywiście plastry ananasa. Sam drink podawany jest w wysokiej szklance.
Spis treści:
Składniki:
- Rum biały – 30 ml,
- Rum ciemny – 30 ml,
- Triple sec. – 10 ml,
- Amaretto – 10 ml,
- sok z limonki – 15 ml,
- lód,
- świeży ananas do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Drink sam w sobie jest łatwy do przygotowania, kiedy już posiadamy wszystkie składniki. Do shakera wrzucamy pokruszony lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki. Mocno potrząsamy. Gotową mieszankę przelewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy plastrem ananasa. Niektóre przepisy podpowiadają, aby ciemny rum wlać już do gotowej mieszanki. Stworzy on delikatną warstwę kolorystyczną na drinku.