Pierwsze trunki na bazie likieru mają swój początek we Włoszech. Likier (liquer) to napój alkoholowy o zawartości alkoholu od 23-45%. Trunek ten cechuje się słodkim smakiem, najczęściej z wykorzystaniem owoców. Jak większość alkoholi początkowo likier był stosowany jako lek. Początkowo trunek posiadał bardzo nieprzyjemny zapach oraz gorzki smak, tak rozpoczęło się dosładzanie likierów. Głównym składnikiem w celu poprawienia smaku było wykorzystywanie miodu oraz słodkiego wina, całą kompozycję wzbogacano różnego rodzajami olejkami oraz ziołami. Likiery możemy podzielić na kategorie surowców, z których zostały przygotowane. Obecnie wiele popularnych przepisów posiada w swoim składzie likier, wielu barmanów nie wyobraża sobie przyrządzania drinków bez likieru. Zobacz sprawdzone i najlepsze przepisy na drinki z likierem.
Drink o smaku pomarańczowym, przełamany nutą ziołową dzięki dodatku Ginu. Drink swoją nazwę posiada podobno od dziewczyny barmana, który wymyślił taką mieszankę. Jest to orzeźwiający…
Jak sama nazwa wskazuje, w tym drinku bazujemy na wódce oraz likierze kawowym. Ten napój powstał spod rąk Dicka Bradsella w roku 1983. Pogłoska mówi,…