Rumba to drink o ciekawym wyglądzie, gdyż robimy go warstwami. nie tylko dobrze wygląda, ale też bardzo dobrze smakuje. Drink jest połączeniem likieru Blue Curacao, rumu oraz słodkich, tropikalnych smaków ananasa i marakui. Musi być to likier, nie syrop barmański, gdyż syrop opadnie na dno szklanki, a likier utrzyma się na innych cieczach. Dokładnie potrzebujemy soku z ananasa, soku z cytryny i odrobiny syropu z marakui. Taki syrop znajdziemy w większych dyskontach spożywczo – monopolowych oraz w sklepach internetowych. Drink ma kolory układane warstwowo, jednak nie jest on trudny do wykonania jeżeli będziemy trzymać się przepisu i postępować zgodnie z instrukcjami. Na początek potrzebna jest wysoka szklanka, aby wszystkie kolory koktajlu ładnie się prezentowały.
Spis treści:
Składniki:
- Rum – 40 ml,
- likier Blue Curacao – 10 ml,
- sok z cytryny – 20 ml,
- sok ananasowy – 100 ml,
- syrop z marakui – 20 ml,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania:
Do shakera lub słoika z zakrętką wsypujemy kostki lodu, następnie wlewamy wszystkie składniki oprócz niebieskiego likieru, czyli Blue Curacao. Po wymieszaniu, przelewamy do wysokiej szklanki, a następnie powoli wlewamy likier, który utworzy górną warstwę drinka.