W czasach, gdy zmieniono nastawienie do spotkań ze znajomymi, do degustacji kulinarnych, nie mogło zabraknąć zmiany podejścia do alkoholu. Przede wszystkim mówimy tu właśnie o piwie. Jak wiadomo, można wybrać się na degustację wina do Francji, Włoszech czy innych Państw, do małych winnic, gdzie alkohol wytwarza się od pokoleń. Podobnie jest również z whisky, brandy itp. Rzadko spotykało się degustację piw. Jednak zmieniło się to o 180 stopni.
Sprawdź także: Degustacja win- Jak pić wino?
Spis treści:
Piwo kraftowe co to jest?
Piwo kraftowe to piwo rzemieślnicze czyli jest to alkohol, który powstaje w browarach rzemieślniczych. Są to często małe miejsca, które przede wszystkim stawiają na jakość wyprodukowanego napoju, a nie na ilość. Kraftowe piwo to takie, w którego skład wchodzą tradycyjne surowce piwowarskie:
- woda,
- słód,
- drożdże,
- chmiel
Do tego potrzebna jest odpowiednia receptura, którą przygotowuje każdy z browarów. Kolejnymi warunkami, które należy spełnić, aby prowadzić browar rzemieślniczy jest to, aby wprowadzać innowacje w tym biznesie. Osoby prowadzące taki browar są niezależne i odpowiedzialne za swoją firmę. Mówmy tu o osobach, które możemy przypisać do danego browaru imieniem i nazwiskiem.
Czym się różni piwo kraftowe od zwykłego?
Przede wszystkim różnica jest w ilościach produkowanego trunku. Piwa kraftowe produkowane są często lokalnie oraz w małych ilościach i spotkać je można w lokalach gastronomicznych, pubach czy lokalnych sklepach. Za to piwo z dużych browarów polskich, europejskich przemysłowych wytwarza piwa w dużych ilościach. Takie piwo wytwarzane jest na ilość, a nie zawsze na jakość. Duże przemysłowe browary nastawione są na zysk, przez co smak piwa bywa nijaki.
Określenie „piwo kraftowe” przyszło z Ameryki od słowa „craft” czyli rzemiosło. Całe określenie spolszczono, a przez rozwój tej branży utworzono Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych, do którego należy coraz więcej polskich, małych wytwórni piwa. Na butelkach tego piwa znajduje się oznaczenie.
Może Cię zainteresować: Drinki z piwem
Browary regionalne – browary rzemieślnicze
Tak jak pisaliśmy wcześniej, że Browary Rzemieślnicze to często regionalne browary – nie oznacza to jednak, że jest to to samo. Piwo regionalne to takie, które rozlewane jest tylko w określonym regionie, jednak nie musi ono być piwem kraftowym, dlaczego?
W browarach kraftowych najważniejszy jest Piwowar, który posiada własną recepturę piwa, pod którą podpisuje się imieniem i nazwiskiem. Wprowadza innowacje do przepisów i dystrybucji, za to browary regionalne często korzystają z gotowej receptury, lub są odłamem większej rozlewni, a dodają tylko swój regionalny składnik.