drożdże do alkoholu własnej produkcji
Blog

Drożdże gorzelnicze w produkcji domowego alkoholu – co trzeba o nich wiedzieć?

Domowa produkcja alkoholu staje się w Polsce coraz popularniejsza. Nie jest to jednak spowodowane potrzebą wytworzenia alkoholu taniego – wręcz przeciwnie, chodzi tutaj o jakość, sprawdzenie siebie czy stworzenie trunku, który z dumą będziemy mogli prezentować w gronie naszych znajomych, będącego jednocześnie jakościowo lepszym od tego, co oferują nam popularne sklepy w alejkach z alkoholem.

Aby jednak móc wytwarzać alkohol w domowym zaciszu, będą nam potrzebne różnorodne składniki. W wielu przypadkach nie obejdzie się bez drożdży, w tym drożdży gorzelniczych. Co trzeba o nich wiedzieć?

Drożdże gorzelnicze – co to takiego?

Drożdże gorzelnicze, często nazywane również turbo drożdżami, to specjalne ich szczepy, wyhodowane przez poszczególnych producentów, do produkcji alkoholu. To, czym się charakteryzują, to nie tylko bardzo wysoka odporność na alkohol etylowy, ale jednocześnie możliwość bardzo szybkiego przerabiania cukru na alkohol – nawet kilku kilogramów w ciągu jedynie 24 godzin!

Drożdże tego typu będą niezbędne, jeżeli chcemy zdecydować się na domową produkcję mocniejszych alkoholi, takich, jak bimber.

Warto jednocześnie stawiać na produkty wysokiej klasy, ponieważ drożdże gorzelnicze mogą się od siebie znacząco różnić. Warto zapoznać się z radą pracownika sklepu, jeżeli kupujemy drożdże stacjonarnie, można stawiać też na produkty oferowane przez sprawdzone marki, takie jak Coobra.

Kiedy dodawać drożdże do wina?

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. W zależności od rodzaju wina, które przygotowujemy oraz przepisu, z którego korzystamy, może być to różny moment. Zachęcamy więc jedynie to tego, by trzymać się tego, co przygotowali dla nas eksperci. W sieci można znaleźć różne, znakomite przepisy na domowe wina, jednak w zależności m.in. od tego, jakiego koloru będzie wino czy tego, czy wykorzystujemy odszypułkowane grona, inaczej będzie wyglądał nie tylko sam proces produkcji alkoholu, ale również sposób i moment dodania drożdży.

Zalecamy jednak, by stawiać na drożdże wysokiej klasy, często są to obecnie drożdże suche, które przygotowanie jest i szybkie, i proste. Nie warto stawiać na drożdże, które żyją na owocach – to tzw. drożdże dzikie, co, jak sama nazwa wskazuje, oznacza, że ich działanie będzie bardzo trudne do przywidzenia, co nie pomaga nawet naprawdę doświadczonym osobom. Efekty ich pracy często są trudne do przywidzenia.

Jakie drożdże gorzelnicze do bimbru kupić?

Wszystko zależy od tego, jaki alkohol chcemy przygotować oraz od tego, jak duży będzie jego nastaw. To głównie od tych dwóch czynników będzie zależało, jakie drożdże powinniśmy wybrać. Warto stawiać na drożdże wysokiej klasy, takie, jak drożdże Coobra, pochodzące od jednego z najpopularniejszych producentów tego typu produktów w Wielkiej Brytanii. Dodatkowo właśnie te drożdże gwarantują nam nie tylko dużą wydajność, ale również znakomite odfermentowanie cukrów, które będzie postępowało naprawdę szybko.

Jeżeli planujemy naprawdę duży nastaw, którego ilość będzie przekraczać 25 litrów, warto zdecydować się na produkty Magnum. Jeżeli chcemy natomiast produkować alkohol smakowy, kolorowy, w tym np. rum, warto wybrać drożdże, które są dla nich dedykowane.

Gdzie kupić drożdże gorzelnicze?

Warto stawiać głównie na sklepy specjalistyczne. To właśnie tam czeka na nas nie tylko duży wybór, ale również pewność, że w nasze ręce trafiają naprawdę dobre produkty. Jeżeli tylko zajdzie taka potrzeba, również wtedy można zdecydować się na sięgniecie po radę, a na pewno udzieli nam jej sprzedawca.

Oczywiście sklepy specjalistyczne funkcjonują i online, i stacjonarnie, często są to zresztą te same przedsiębiorstwa, czego przykładem jest sklep Alembik. Z założenia zachęcamy do zakupów stacjonarnych, jednak w przypadku trudności z dostępem do sklepu z takim asortymentem, warto kupować również online – tam również mogą czekać na nas odrobinę niższe ceny.

Jednocześnie, warto odpuścić zakupy w sklepach niesprawdzonych, czy takich, które sprzedają dosłownie wszystko – wtedy nie mamy pewności co do jakości takich produktów, w końcu do dystrybucji w takim sklepie mogło trafić wszystko, natomiast sprzedający i właściciele sklepów specjalistycznych będą dbali o to, by oferować swoim klientom jedynie wysokiej jakość, sprawdzony towar.

5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *