Wino jest jednym z alkoholi rzadziej wykorzystywanych do robienia drinków. Czas to zmienić! Smak drinków z winem jest naprawdę wyrazisty, a ich charakter może zachwycić nawet największego fana dobrych trunków. Jeśli chcemy spróbować drinków z winem, wykorzystajmy do nich niezawodny Tokaj.
Spis treści:
Wino czy drink z winem?
Z reguły wino traktujemy jako alkohol, który sam w sobie smakuje wybornie. To prawda, że dobre wino jest trunkiem o głębokim, pełnym nieoczywistości i niebanalnym smaku, ale to nie oznacza, że trzeba je pić zawsze solo. Warto czasem wykorzystać wino jako podstawę do stworzenia rozgrzewającego (lub, wręcz przeciwnie, orzeźwiającego) drinka – idealnego na spotkanie towarzyskie ze znajomymi czy spokojne popołudnie w domu.
Do drinków bardzo dobrze sprawdza się węgierskie wino Tokaj, które jest jednym z najpopularniejszych win w Polsce. Swój aromat, smak i kolor zawdzięczają charakterystycznym dla tego regionu odmianom winorośli i metodom produkcji.
Grzane wino to też drink!
Zdecydowanie najpopularniejszy drink z winem to grzane wino, którego większości z nas nie trzeba przedstawiać. Zimową porą robimy je często, nie zdając sobie sprawy z tego, że tak naprawdę przyrządzamy rozgrzewający drink.
Jak przygotować grzańca? Potrzebne jest dobre wino np. półwytrawne Grof Degenfeld Muscat Blanc o długim i miękkim finiszu albo półsłodki Gotz Tokaji Furmint o kwiatowo-owocowych nutach. Do wina dodajemy pokrojoną w plasterki pomarańczę, niegazowaną wodę (proporcje 1:2), cynamon oraz goździki. Odstawiamy na 30 minut, a następnie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli wybierzemy wino mniej słodkie, możemy dodać do niego nieco syropu lub cukru trzcinowego.
Najlepsze drinki z winem Tokaj
Jakie jeszcze drinki z winem z Tokaju możemy zaserwować swoim gościom? Możliwości jest wiele, a oto kilka najpopularniejszych i najsmaczniejszych połączeń.
- Aperol Spritz po węgiersku – klasyczna wersja tego drinka bazuje na Prosecco, ale z powodzeniem możemy wykorzystać do jego przyrządzenia węgierskie różowe wino musujące Demeter Zoltan Pezsgo Rose Brut. Łączymy je z Aperolem, wodą gazowaną (proporcje 3:2:1) oraz schładzamy kostkami lodu.
- Frose, czyli zmrożony drink – do tej propozycji potrzebujemy tego samego wina i dużo lodu, bo chodzi o to, aby drink był naprawdę mocno schłodzony. Wino mieszamy z truskawkami (garść owoców na pół butelki), dużą ilością cukru oraz kostkami lodu i wszystko ze sobą blendujemy.
- Szprycer z białego wina – ten delikatny i orzeźwiający drink to opcja w sam raz na upalne dni. Przygotuje się go z białego wina wytrawnego lub półsłodkiego (może to być np. tokajskie Gotz Sargamuskotaly o cytrusowych nutach i lekkiej kwasowości) w połączeniu pół na pół z wodą sodową, plasterkami cytryny i lodem.
Tokajskie wina możemy wykorzystać do przyrządzenia wielu klasycznych drinków, ale też próbować własnych mieszanek. Zawsze jednak pamiętajmy o tym, aby dobierać wino w drinku do tego, do czego będzie zaserwowane – inne będzie wino polecane do sushi, a inne do dań z drobiu, krewetek czy owocowych przystawek.
Drinki z winem brzmią jak coś, czego trzeba spróbować tego upalnego lata. 🙂 na pewno się skuszę!