Drink manhattan przepis
Drinki z martini Drinki z whisky

Manhattan Drink

Jest to jeden z drinków, który ma swoją oficjalną historię. Prawdopodobnie powstał w roku 1874, na przyjęciu Manhattan Club, na którym został podany. Ta impreza była zorganizowana na cześć nowo wybranego gubernatora Samuela J. Tildena. Drink się mocno spodobał gościom dlatego jego przepis został spisany i tak jego receptura zachowała się do dnia dzisiejszego. Drink Manhattan to połączenie wyrazistego whisky, słodkiego wermutu oraz gorzkiej wódki Angostury. Smak tego drinka jest bardzo intensywny i z nutą ziołową. W tej mieszance ważna jest temperatura drinka, żeby nie był zbyt ciepły jak i zbyt zimny. Zmrożony drink będzie mocno alkoholowy, bez innego smaku. Manhattan podajemy w kieliszku „Martini”. Przed tworzeniem drinka, należy go schłodzić.

Składniki:

  • whisky lub burbon – 50 ml,
  • czerwony Wermut – 20 ml,
  • Angostura – kilka kropli,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

Kieliszek martini włóż do lodówki, lub wypełnij na chwilę kostkami lodu. Wszystkie składniki wlewamy do shakera i energicznie mieszamy wraz z lodem. Następnie przez sitko przelewamy drink do schłodzonego kieliszka. Manhattan można udekorować kandyzowaną wiśnią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *