Harvard Cooler przepis na drinka

Harvard Cooler


Jest to delikatny drink o aromacie jabłkowym dzięki głównemu skałdnikowi czyli Calvadosowi. Jest to francuski winiak – brandy, który charakteryzuje się wytrawnym, jabłkowym smakiem. Jest to podobno najbardziej popularny drink w barach japońskich. Drink podajemy w wysokiej szklance z dużą ilością lodu. Brandy podajemy ze świeżo wyciskanym sokiem z limonki, dodajemy syrop cukrowy. Ten drink podobny jest to Mojito, jednak tu mamy inny alkohol.

Składniki:

  • Calvados – 40 ml,
  • sok z cytryny lub limonki – świeżo wyciśnięty, 10 ml,
  • syrop cukrowy – 20 ml,
  • woda gazowana – 100 ml,
  • lód.

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu. Następnie należy wlać alkohol, sok z cytryny lub limonki oraz syrop cukrowy. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz zrobić to w shakerze i przelać do szklanki. Na sam koniec wypełnij szklankę wodą gazowaną.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *