Przepis na grzane wino
Blog

Grzane wino – grzaniec przepis

Jak zrobić grzane wino? Tego trunku szukamy najczęściej podczas jesiennych i zimowych wieczorów, kiedy dni stają się krótsze, a pogoda nie zachęca już do picia zimnego piwa. Grzane wino najczęściej spotykamy na stokach narciarskich, schroniskach górskich czy na świątecznych jarmarkach. Jest to również świetny trunek, aby przygotować samodzielnie w domu i cieszyć się nie tylko smakiem i aromatem ale również zapachem w całym domu. Jak więc przygotować takiego drinka? Czy potrzebujemy dużo składników i czy to jest trudne? Zobacz sam poniżej, przedstawiamy kilka ciekawych tipów i pomysłów do samodzielnego przygotowania grzanego wina we własnym domu.

grzane wino w kubku

Grzane wino – składniki

Nazwa może być myląca, a wiesz dlaczego? Samo podgrzanie jakiegokolwiek wina nie wystarczy, aby stworzyć ten ciekawy napój. W różnych dyskontach i sklepach internetowch z alkoholem możesz znaleźć gotową mieszkankę wina z przyprawami, którą faktycznie wystarczy podgrzać i cieszyć się trunkiem. Do takiej kompozycji możemy dodać tylko pomarańczę dla wzbogacenia smaku.
Jednak warto stworzyć własną kompozycję smakową. Do tego potrzebnych jest kilka składników, które zapewne posiadasz pod ręką, ewentualnie znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Pierwszym ważnym składnikiem jest oczywiście wino. Tu polecamy wino wytrawne lub półwytrawne, ewentualnie półsłodkie. Jednak ważne jest to, aby nie było ono cierpkie a raczej delikatne o owocowym smaku z nutą przypraw. Wybieramy wytrawne wino, gdyż kolejnym składnikiem jest cukier wanilinowy, który nie tylko osładza trunek ale daje mu ciekawego smaku. Jeżeli jednak nie lubisz takiego cukru, to odrobina cukru białego lub trzcinowego może go zastąpić.

Do takiej mieszanki potrzebujemy jeszcze aromatycznych przypraw. Są to między innymi cynamon, kardamon, imbir goździki czy laska wanilii. Wszystkie przyprawy korzenne będą idealnie nadawać świątecznej woni.

Oprócz przypraw, potrzebujesz jeszcze owocowych dodatków. Między innymi są to: skórka z pomarańczy lub cytryny, rodzynki, suszone śliwki czy jabłka. Możesz też wykorzystać świeże owoce: pomarańcze, mandarynki czy brzoskwinie.

grzane wino z pomarańczą

Jak zrobić grzane wino?

  • Do rondelka, garnka przelewamy wino i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Dodajemy cukier lub miód dla słodkości.
  • Dodajemy pozostałe składniki, na które mamy ochotę.
  • Podgrzewaj na małym ogniu – NIE GOTUJ

Gorące wino przelewamy do kubeczków i cieszymy się jego smakiem i aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *