Słodki drink o jabłkowym smaku na bazie cytrusowego rumu. Został wymyślony w 2002 roku w Londynie przez Tony’ego Canigliaro. Niektórzy widzą spore podobieństwo do innych drinków, tylko tak naprawdę każdy drink różni się czasem tylko jednym dodatkiem. Drink jest bardzo łatwy w wykonaniu, można go podawać w niskiej szklance a nawet jako shot. W tym drinku mieszamy rum, likier jabłkowy, sok z limonki i trochę cukru. Do ozdoby i pogłębienia smaku można wykorzystać kawałki limonki.
Spis treści:
Składniki:
- Rum biały – 40 ml,
- likier jabłkowy – 40 ml,
- świeży sok z limonki – 20 ml,
- syrop cukrowy – 20 ml,
- lód.
Sposób przygotowania:
Na początku schładzamy szklankę lub kieliszek wsypując do niego lód lub wkładamy go na chwile do zamrażalki. Do shakera wsypujemy lód i wlewamy wszystkie składniki. Do schłodzonego szkła przelewamy zawartość przez sitko. Na koniec można dorzucić kawałki limonki.