NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Alkohole świata Pozostałe

Nalewka z czarnej porzeczki – jak zrobić nalewkę porzeczkową?

Nalewka porzeczkowa to idealny trunek dla osób lubiących wyrazistą i aromatyczną nalewkę domowej roboty. Nalewka z czarnej porzeczki, nazywana jest często „Smorodinówka”. Nalewka z czarnej porzeczki posiada bardzo intensywny smak oraz kolor, po nalaniu do kieliszka od razu wyczuwamy zapach czarnych porzeczek. Każdy przepis na nalewkę jest dość prosty, jednak istotnym czynnikiem jest czas, przez który nalewka nabiera mocy i aromatu. W przypadku nalewki z czarnej porzeczki musi ona postać przynajmniej 5 tygodni w słoju, a następnie przez kilka miesięcy dojrzewać. W sieci znajdziemy wiele przepisów na nalewkę porzeczkową, wiele z nich bazuje na spirytusie, przez co nalewka należy do mocniejszych alkoholi. Jeśli jednak wolimy słabsze nalewki, zamiast spirytusu możemy zrobić ją na bazie wódki.

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki

Poniższe proporcje pozwalają na przygotowanie około 1,5 litra gotowej nalewki z czarnej porzeczki, jeśli chcemy przygotować więcej należy odpowiednio zwiększyć ilość składników.

Składniki:

  • czarne porzeczki – około 1 kilograma
  • spirytus lub wódka – 1 litr
  • syrop cukrowy – (0,5 kg cukru na 0,5 l wody)
nalewki różnego rodzaju

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym etapem jest odpowiednie przygotowanie naszych owoców. Należy dokładnie obrać porzeczki z ogonków. Znacznie łatwiej jest to robić na sucho, następnie wszystkie owoce należy dokładnie umyć i oczyścić. Podczas obierania porzeczek zadbaj o to, aby wszystkie owoce były zdrowe i dojrzałe. Te, które są uszkodzone lub nadpsute należy odrzucić.
  2. Oczyszczone owoce należy przełożyć do czystego naczynia (słoja), następnie wlewamy spirytus lub wódkę. Zamykam szczelnie słój, odkładamy w ciemnym i ciepłym miejscu na około 5-6 tygodni.
  3. Po tym okresie należy przelać płyn ze słoja wraz z owocami do butelki, a następnie dodać do niego syrop cukrowy.
  4. Tak przygotowane butelki z nalewką powinny przez kolejne miesiące dojrzewać i nabierać aromatu w chłodnym i ciemnym miejscu. Optymalny czas na to, aby nasza nalewka z czarnej porzeczki nabrała odpowiedniego smaku to około 6 miesięcy. Po tym czasie smakuje najlepiej 🙂

Komentarze: 2

  1. Oj niestety nie ma teraz porzeczek, muszę się męczyć do lata. Pozostaje mi teraz robić drinki na porzeczkowym caprio, ale dzięki za przepis, za jakiś czas skorzystam 😉

  2. Uwielbiam czarne porzeczki ale też mało ich jem bo nie mam do nich dostępu 🙁 A z soków porzeczkowych to lubie tarczyna, bardzo aromatyczny i smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *