Mundivie

Miodula Espresso oryginalne sposoby na koktajle i drinki.


Już na sklepowej półce przyciąga zaciekawione spojrzenia swoim oryginalnym opakowaniem – karafką o geometrycznym kształcie z wytłoczoną nazwą marki, stylową etykietą i zamknięciem z naturalnego korka. Prawdziwy majstersztyk sztuki gorzelniczej kryje się jednak we wnętrzu. Miodula Espresso Cold Brewed Coffee od Mundivie to nietuzinkowy likier kawowy, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kawy.

Statystyczny Europejczyk wypija cztery kawy dziennie, zaś historia tego napitku na naszym kontynencie liczy sobie już ponad 400 lat. Początkowo serwowano ją „po turecku” bez żadnych dodatków, wzbogacając z czasem różnymi dodatkami smakowymi, takimi jak miód, mleko czy przyprawy korzenne. Rosnąca popularność kawy sprawiła, że tylko kwestią czasu było rozpoczęcie eksperymentów łączenia jej z różnymi alkoholami, czego efektem są znane i cenione współcześnie likiery kawowe.

W tej właśnie tradycji zakorzeniona jest Miodula Espresso Cold Brewed Coffee – miodowo-kawowy likier nawiązujący do historii, posiadający jednak na wskroś nowoczesny i innowacyjny charakter. Kojarzy się nieodmiennie ze spotkaniami w gronie bliskich i przyjaciół, wspólnym celebrowaniem czasu wolnego z wyraźną nutą swobody i niezależności.

1. Miodula Espresso Cold Brewed Coffee od Mundivie

Mundivie jest polską firmą o ponad 100-letniej tradycji, od początku związaną z rejonem Śląska Cieszyńskiego, krainy słynnej z tradycji pszczelarskich oraz gorzelniczych ale i czerpiącą tradycję z Grecji jak i Królestwa Niderlandów. Marka z sukcesem łączy regionalne rzemiosło z pracą pasjonatów, nieszablonowym recepturami i wykorzystaniem najwyższej jakości naturalnych składników.

Miodula Espresso

Miodula Espresso Cold Brewed Coffee to unikalny likier kawowy, stworzony jako kreatywna interpretacja Mioduli Prezydenckiej – sztandarowego trunku Mundivie. Jego tajemnica to miód, mieszanka ziół i przypraw z ekologicznie czystych rejonów oraz parzona na zimno (cold brewed) włoska kawa – ich połączenie tworzy niezapomnianą kombinację aromatyczno-smakową. Całości dopełnia proces leżakowania w prawdziwych dębowych beczkach.

Wyraźnie wyczuwalne nuty kawy, dębu, wanilii i czekolady, złożoność oraz przyjemnie długi, rozgrzewający finisz sprawiają, że likieru Miodula Espresso Cold Brewed Coffee nie da się pomylić z niczym innym.

To prawdziwe dzieło sztuki, którego produkcja jest wieloetapowym, żmudnym i długotrwałym procesem. Efekt końcowy wynagradza jednak te trudy z nawiązką – w dążeniu do perfekcji nie ma przecież miejsca na kompromisy i obniżanie poprzeczki. To właśnie dlatego Miodula Espresso Cold Brewed Coffee od Mundivie zdobyła nominację w konkursie Formes de Luxe Monaco 2022. Pozytywną rekomendację wydał jej również Związek Pszczelarzy w Wiśle, czyli fachowcy od miodu – kluczowego, oprócz kawy oczywiście, składnika zapewniającego unikatowość likieru Miodula Espresso Cold Brewed Coffee.

2. Metoda „cold brew” – co to takiego?

Najkrócej rzecz ujmując – metoda cold brew to alternatywy sposób przygotowywania kawy bez użycia wrzątku. Grubo lub średnio zmielone ziarna zalewane są zimną wodą i macerowane w naczyniu przez dłuższy okres czasu, zazwyczaj od kilku godzin do nawet kilku dni. Kawa przyrządzona metodą cold brew charakteryzuje się bogactwem aromatów oraz smakiem pozbawionym goryczy. Wykazuje też niższą kwasowość i mniejsze stężenie kofeiny niż w przypadku tradycyjnego naparu. Zdaniem wielu koneserów – to właśnie kawa parzona na zimno pozwala w pełni poznać i docenić prawdziwy smak szlachetnych ziaren.

3. Jak pić Miodula Espresso Cold Brewed Coffee?

Ten kawowy likier smakuje doskonale w każdej postaci. Możesz go zaserwować „solo” – jako schłodzony kieliszek, udekorowany kilkoma ziarnami kawy, albo dodatek do filiżanki aromatycznej kawy.

Miodula Espresso Cold Brewed Coffee stanowi również szerokie pole do eksperymentów – tworzenia niepowtarzalnych drinków i koktajli, bazujących zarówno na klasycznych recepturach, jak i autorskich pomysłach. Przyrządzone na domówce mogą stać atrakcją samą w sobie dla zaproszonych gości. Ich przygotowanie w większości przypadków wymaga nie tyle fachowej wiedzy, co raczej kreatywności, odwagi i chęci wyjścia poza schematy w łączeniu różnych smaków. Ograniczeniem jest tak naprawdę jedynie wyobraźnia. Motto Mundivie to właśnie – podążaj za wyobraźnią, Go where imagination leads.

W kontekście kawowej „miksologii” warto wymienić zarówno typowo męskie alkohole, jak Miodula Polish Vodka, bardziej egotyczna tequila Sombrero Negro, rum czy whisky The Path oraz dodatki bezalkoholowe typu świeżo zaparzone, wystudzone espresso, syrop cukrowy lub waniliowy, skondensowane mleko li śmietankę. Nie zapomnij oczywiście o zaopatrzeniu się w odpowiednie szkło – najlepiej szklanki typu Old Fashioned oraz trójkątne kieliszki do martini, shaker, dużą ilość kostek lodu, a także ziarna kawy do dekoracji.

Sprawdzone receptury na drinki, nie tylko dla fanów kawy z wykorzystaniem Miodula Espresso Cold Brewed Coffee znajdziesz na stronie firmy Mundivie.

mundivie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *