piwo kraftowe
Blog

Jakie są rodzaje piw kraftowych?

Coraz częściej można usłyszeć o piwach kraftowych – są serwowane w piwiarniach, widoczne na półkach w sklepach i zauważalne w wielu reklamach. Określane jako “browary dla smakoszy”, cieszą się od lat rosnącym zainteresowaniem. Ale warto się zastanowić, co wyróżnia piwa kraftowe od tych koncernowych?

Co to piwo kraftowe?

Inaczej zwane piwem rzemieślniczym, piwo kraftowe jest niewątpliwie coraz to powszechniejszym oraz bardziej popularnym napojem o niewysokiej zawartości alkoholu. Wyrażenie “piwo kraftowe” jest bezpośrednią kalką z języka angielskiego – “craft beer” czyli piwa twórczego, rzemieślniczego. Natomiast nie istnieje jedna jedyna definicja tego zwrotu, jednakże można odnieść się do terminu zaproponowanego przez najważniejszy konkurs piwowarski “Kraft Roku” Według nich jest to piwo „takie, które piwowar znany z imienia i nazwiska, sam lub z pomocą załogi, warzy według autorskiej receptury w ilości do 5 tysięcy hektolitrów gotowego piwa rocznie”. Zauważyć można, że duża rolę odgrywa tutaj obecnosć piwowara oraz stosunkowo niewielka ilość wytworzonego trunku, co świadczyć ma o unikalności i ekskluzywności takiego trunku.

Jakie są rodzaje piwa kraftowego?

Jeśli chodzi o rodzaje piwa w pojęciu jego gatunków i styli, to można śmiało powiedzieć, że można uzyskać dostęp do wszystkich popularnych aromatów występujących w piwach globalnych czy regionalnych. W Polsce z pewnością najpopularniejszymi piwami są jasne pełne, ciemne, lager, stout czy pilzner. Coraz częściej kupujemy także piwa z gatunku IPA (Indian Pale Ale) oraz APA (American Pale Ale).

Natomiast jeśli chodzi o sposób i zakres produkcji piwa, to możemy wymienić cztery typy browaru.

Browar rzemieślniczy – model klasyczny

Zajmujący się produkcją i dystrybucją niewielkiej ilości piwa (zazwyczaj jest to maksymalnie kilka tys. hektolitrów). Posiadają często własny, specjalny budynek oraz sprzęt i technologię przeznaczoną do takiej produkcji.

Browar restauracyjny

Browar restauracyjny zajmuje się tworzeniem piwa kraftowego na potrzeby lokalu gastronomicznego (np. zajazd) lub usługowo-gastronomicznego (np. hotelu z pubem lub restauracją). Zazwyczaj nie inwestuje w narzędzia służące do dystrybucji piwa rzemieślniczego, przez co piwo można wypić tylko na miejscu.

rodzaje piw kraftowych

Browar kontraktowy

Browar kontraktowy funkcjonuje w podobny sposób do browaru klasycznego, jednakże wyróżnia się brakiem inwestycji we własny sprzęt oraz/lub pomieszczenia do warzenia piwa. Takie placówki wynajmują potrzebne narzędzia lub/i lokale, a następnie zajmują się produkcją tegoż trunku.

Browar domowy

W browarze domowym mamy do czynienia zazwyczaj z jednoosobową, amatorską działalnością, która skupia się na wyprodukowaniu od kilku do kilkuset butelek piwa rzemieślniczego rocznie. Takie zajęcie staje się coraz bardziej popularne, gdyż jest to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu, stworzenie przepysznych napojów dla użytku własnego i rodziny, a także na wykorzystanie swoich pokładów kreatywności.

Ile kosztuje piwo kraftowe?

Ceny są różne, jednakże koszt zakupu jednego piwa rzemieślniczego waha się zazwyczaj od 4 do 25 złotych (plus wysyłka, jeśli zamawiamy przez Internet). Wszystko zależy od rodzaju i jakości piwa, jego uznania, browaru wykonawczego oraz liczby butelek dostępnych w sprzedaży. Z pewnością można dostać również dużo droższe piwa kraftowe, jednakże to już są rarytasy dla prawdziwych smakoszy.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *