Rum kojarzy nam się głównie z trunkiem spożywanym przez piratów. Dziś bezwątpienia jeden z najpopularniejszych alkoholi wykorzystywany przez barmanów do tworzenia nowych przepisów na drinki. Rum to napój alkoholowy o zawartości od 37,5 do 81% alkoholu, wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej (koncentratu lub melasy).
Pochodzenie nazwy rum nie jest do końca jasne, etymolodzy spierają się co do tego zagadnienia. Wielu twierdzi, że nazwa pochodzi o łacińskiego słowa cukier, inna wersja mówi, że pochodzenie nazwy wywodzi się od holenderskiego roemer – kubki. Za najbardziej wiarygodną wersję przyjęto, że słowo rum pochodzi od angielskiego słowa rum, które w slangu oznaczało „tumult”.
Zobacz nasze przepisy na drinki z wykorzystaniem rumu.
Słodki drink o jabłkowym smaku na bazie cytrusowego rumu. Został wymyślony w 2002 roku w Londynie przez Tony’ego Canigliaro. Niektórzy widzą spore podobieństwo do innych…
Drink Mojito z piwem? Brzmi ciekawie, a jak smakuje? W sumie ten drink można zrobić na dwa sposoby – mocniejszą wersję z Rumem, ewentualnie słabszą…