Caipirinha to popularny drink pochodzący z Brazylii. Przepis na caipirinhę, nie wymaga od nas wiedzy barmańskiej, przygotowanie drinku jest bardzo proste. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby nasz drink zaskoczył pozytywnie naszych gości na imprezie. Głównym składnikiem Caipirinha jest Cachaça to napój alkoholowy wytwarzany w Brazylii, ze sfermentowanego soku trzcinowego. Uzupełnieniem, a zarazem dopełnieniem przepisu jest dodanie dużej ilości soku z limonki, cukru brązowego oraz kruszonego lodu. To idealny drink dla osób, które lubią słodko-kwaśny smak.
Sprawdź także przepisy na: Sex on the Beach, Daiquiri oraz Cuba libre.
Spis treści:
Składniki:
- Cachaça – 40/50 ml
- kawałki limonki (1/2 limonki)
- cukier brązowy lub trzcinowy (3-4 łyżeczki)
- duża ilość kostek lodu lub kruszonego lodu
Sposób przygotowania:
Limonkę kroimy na mniejsze części (3-4 kawałki). Następnie wrzucamy do szklanki, wsypujemy cukier brązowy. Całość tłuczemy za pomocą muddlera, aby wycisnąć sok z limonki. Kolejnym krokiem jest dodanie do szklanki kruszonego lodu oraz wlanie około 50 ml Cachaca, wszystkie składniki mieszamy przez kilka sekund łyżką barową. Tak przygotowane składniki przelewamy do szklanki typu old faschioned, w celu przyozdobienia drinku możemy dodać ćwiartkę limonki.