To jeden z mocniejszych, orzeźwiających drinków. Pochodzi on z roku 1895, kiedy to nowojorski barman Patric Duffy stwierdził, że go wynalazł. Highball jest nazwą każdego koktajlu, gdzie alkohol zalewa się napojem gazowanym i jest on przeznaczony do odświeżenia. Bermudy Highball to połączenie Brendy, Ginu, wytrawnego Wermuta (Martini) z Wodą gazowaną i skórką cytryny. Drinka podaje się w wysokiej szklance o nazwie highball.
Spis treści:
Przepis na Bermudy Highball – składniki:
- Gin – 20 ml,
- Brandy – 20 ml,
- Wermut – 20 ml,
- woda gazowana – do dopełnienia,
- kostki lodu,
- skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki należy wsypać kostki lodu, następnie wlewamy alkohol i dopełniamy wodą. Wszystko należy wymieszać długą łyżeczką. Na sam koniec wkładamy skórkę z cytryny i gotowe!
Można też zrobić trochę inaczej, czyli Brandy wlać na sam koniec, otrzymamy wtedy ciekawe połączenie kolorystyczne.