Przepis na bermudy highball

Bermudy Highball


To jeden z mocniejszych, orzeźwiających drinków. Pochodzi on z roku 1895, kiedy to nowojorski barman Patric Duffy stwierdził, że go wynalazł. Highball jest nazwą każdego koktajlu, gdzie alkohol zalewa się napojem gazowanym i jest on przeznaczony do odświeżenia. Bermudy Highball to połączenie Brendy, Ginu, wytrawnego Wermuta (Martini) z Wodą gazowaną i skórką cytryny. Drinka podaje się w wysokiej szklance o nazwie highball.

Przepis na Bermudy Highball – składniki:

  • Gin – 20 ml,
  • Brandy – 20 ml,
  • Wermut – 20 ml,
  • woda gazowana – do dopełnienia,
  • kostki lodu,
  • skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki należy wsypać kostki lodu, następnie wlewamy alkohol i dopełniamy wodą. Wszystko należy wymieszać długą łyżeczką. Na sam koniec wkładamy skórkę z cytryny i gotowe!
Można też zrobić trochę inaczej, czyli Brandy wlać na sam koniec, otrzymamy wtedy ciekawe połączenie kolorystyczne.

4.3/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *