To jeden z najbardziej znanych drinków, w których używamy szampana (wina musującego). Jest bardzo lekki, wakacyjny trunek. Dzięki połączeniu świeżego soku i szampana jest on delikatnie kwaskowy i rześki. Ten drink możemy spotkać przy śniadaniach w hotelach we Francji czy Włoszech. Jeżeli sok zmrozimy można zrobić z tego drinku ciekawy sorbet. Drink mimosa można podawać również z likierem z malin lub po prostu pomarańczowym. Nazwa pochodzi od kwiatu Mimosa o tym samym kolorze.
Spis treści:
Składniki – Przepis na drink:
- świeży sok pomarańczowy – 75 ml,
- szampan (wino musujące) – 75 ml,
- plastry pomarańczy – do ozdoby,
- likier pomarańczowy lub malinowy – opcjonalnie, 25 ml.
Sposób przygotowania:
Jeżeli mamy ochotę na Mimosę z likierem, wlewamy go na sam spód. Wlewamy do kieliszka sok, a następnie powoli szampan. Delikatnie mieszamy i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.