Ta kawa jest bardzo znana na całym świecie. Tak naprawdę możemy ją spotkać w większości kawiarni i restauracji. Irlandzka kawa ma właściwości rozgrzewające dzięki połączeniu z Whisky. Ta kombinacja została wymyślona przez przypadek, kiedy w 1942 roku pierwszy lot boeinga musiał zawrócić powrotnie do Irlandii. Taki napój otrzymali pasażerowie na ocieplenie. Irish Coffee to mieszanka świeżo palonej kawy i Whisky.
Spis treści:
Przepis na Irish Coffee – składniki:
- kawa – 300 ml (świeżo palona)
- Whisky – 25 ml,
- cukier – 2 łyżeczki,
- bita śmietana – według uznania.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy świeżą kawę w ekspresie lub w dzbanuszku. Cukier karmelizujemy w rondelku i dolewamy do niego kawę. Można też dodać cukier bezpośrednio do kawy i wymieszać. Następnie dolewamy Whisky. Kawę dekorujemy bitą śmietaną. Kawę należy wypić bezpośrednio po przygotowaniu.